29 Ocak 2015 Perşembe

Kedilerimizi Aşırı Karbonhidratla Besliyoruz...

Benzersiz biyolojik yapıları nedeniyle etobur olan kediler, doğal ortamlarında onlara sürekli yedirdiğimiz kuru mamalarda bulunan yüksek orandaki karbonhidratı (yani tahılları) tüketmezler. Afrika’da avlanan vahşi bir kedinin bir bisküvi sürüsünü kovaladığını ya da yakaladığı fareyi önce kurutup ardından mısır ununa buladığını göremezsiniz. Vahşi ortamında kedi, yüksek oranda protein ve su, daha düşük oranda yağ içeren et bazlı bir beslenme şekli benimser ve beslenmesinin yalnızca %6-9’unu karbonhidrat oluşturur. Bugün piyasada "premium" olarak adı geçen herhangi bir kuru mamanın içerik bilgilerine baktığınızda mısır, buğday, pirinç gibi tahıl ürünlerinin ilk sıralarda yer aldığını görürsünüz. Ortalama kalitedeki bir kuru mamada karbonhidrat oranı % 35-50’dir. (Daha düşük kaliteli mamalarda bu oran daha da yüksektir.) Hiç şüphesiz bu, doğanın kediniz için belirlediği beslenme biçimi değildir.
Kediler, diğer memelilerde varolan belli bazı enzimatik işlevlerden yoksun oldukları için metabolizmalarının karbonhidratları işleme becerisi de düşüktür. Ayrıca tükürüklerinde diğer memelilerde olan amylase denen bir enzim yoktur. Kedilerin beslenmelerinde karbonhidratlara ihtiyaçları yoktur, daha da önemlisi yüksek oranda karbonhidrat içeren bir beslenme sağlıkları için tehlike oluşturur. 
Peki neden etobur kedilerimizi otobur yaratıklar gibi besliyoruz? Niçin onlara türlerine aykırı mamalar veriyoruz? Bu sorunun yanıtı çok basit: Tahıl ürünleri ucuzdur. Kuru mamayla beslemek daha pratiktir. Ucuzluk ve pratiklik daima alıcı bulur. Peki karbonhidrat yüklü, bitkisel bazlı ve sudan yoksun bir beslenme biçimi kedilerimiz için en iyisi mi? Elbette hayır. Kediler et yemek için yaratılmışlardır, tahıl değil. Doğası gereği etobur olan bir kediyi et aromalı hububatla beslemenin, doğası gereği vejetaryen olan bir ineği ya da atı bitki aromalı etle beslemekten farkı yoktur.

Kaynak: Mihav.com

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder